Називквалификације: Конобар
Подручјерада: Трговина, угоститељство и туризам
Нивоквалификације: III
Трајањеобразовања: тригодине
Сврхаквалификације:услуживањегостахраном и пићем
Циљ стручног образовања за образовни профил конобар је оспособљавање ученика за услуживање госта храном и пићем.
Конобар стиче знања и вештине из области услуживања ради обављања послова конобара у свим врстама угоститељских објеката. Конобар послужује храну и пиће, а очекује се да буду љубазни, тачни, брзи и комуникативни.
- Поред теоријске наставе и часова вежби у школи, ученици који се школују у образовном профилу конобар упућују се на практичну наставу у ресторане и хотеле.
- Практична настава је заступљена у току целе школске године –један дан недељно, блок настава- 60 часова у првом, 90часова у другом и трећем разреду током школске године и професионална пракса-30 часова на крају школске године .
- Дочекује госте, смешта их, упознаје са избором јела и пића, прима наруџбине, послужује, наплаћује и љубазно их испраћа. Припрема и аранжира простор за ручавање. Води рачуна о уредности и хигијени инвентара у угоститељском објекту, као и о свом изгледу. Ради у сменама, понекад ноћу, у затвореним просторијама, отвореним терасама и баштама. Ради стојећи и у покрету. Конобар може наставити студије искључиво на високим хотелијерским школама струковних студија.
Р.б. | Предмети | I разред | II разред | III разред | |||
Нед. | Год. | Нед. | Год. | Нед. | Год. | ||
А | ОПШТЕОБРАЗОВНИ | ||||||
1. | Српскијезик и књижевност | 3 | 102 | 2 | 64 | 2 | 60 |
2. | Страни језик | 2 | 68 | 2 | 64 | 2 | 60 |
3. | Физичко и васпитање | 2 | 68 | 2 | 64 | 2 | 60 |
4. | Математика | 2 | 68 | 2 | 64 | 1 | 30 |
5. | Рачунарство и информатика | 2 | 68 | ||||
6. | Историја | 2 | 60 | ||||
7. | Хемија | 1 | 34 | ||||
8. | Екологија и заштита животне средине | 1 | 32 | ||||
9. | Географија | 1 | 34 | ||||
10. | Социологија са правима грађана | 1 | 30 | ||||
Б | ОБАВЕЗНИ СТРУЧНИ ПРЕДМЕТИ | ||||||
11. | Странијезик II | 2 | 68 | 2 | 64 | 2 | 60 |
12. | Здравствена култура | 2 | 68 | ||||
13. | Основе туризма и угоститељства | 2 | 68 | ||||
14. | Свечани пријеми | 3 | 90
+30 |
||||
15. | Услуживање | 12 | 408
+60 |
12 | 384
+90 |
11 | 330
+90 |
16. | Исхрана | 2 | 64 | ||||
17. | Економика туристичких и угоститељских предузећа | 1 | 32 | ||||
18. | Психологија у туризму и угоститељству | 2 | 60 | ||||
19. | Основе куварства | 2 | 64 | ||||
20. | Основе посластичарства | 1 | 30 | ||||
21. | Туристичка географија | 1 | 32 | ||||
22. | Предузетништво | 2 | 60 | ||||
23. | Професионалн пракса | 30 | 60 | ||||
В | ИЗБОРНИ | ||||||
24. | Верска настава/Грађанско васпитање | 1 | 34 | 1 | 32 | 1 | 20 |
25. | Изборни предмети према програму образовног профила | 2 | 64 | 2 | 60 |