Називквалификације: Посластичар
Подручјерада: Трговина, угоститељство и туризам
Нивоквалификације: III
Трајањеобразовања: тригодине
Сврхаквалификације:Припрема, декорисање и сервирањетоплих, хладних и сувихпосластица
Стручнекомпетенције:
- · Организовање сопственог рада и радногместa
- · Пријем, обрада, паковање и складиштење намирница и готових посластица
- · Припрема топлих, хладних и сувих посластица
- · Пријем и издавање поруџбине
- · Вођење евиденција
Циљеви стручног образовања
Циљ стручног образовања за образовни профил посластичар је оспособљавање ученика за припрему, декорисање и сервирање топлих, хладних и сувих посластица.
Поред теоријске наставе и часова вежби у школи, ученици који се школују у образовном профилу посластичари се упућују и на практичну наставу у ресторане и хотеле.
Практична настава обавља се у другом и трећем разреду по 6 часова недељно, у угоститељским пословним јединицама са којима школа има уговор о сарадњи, а блок- настава 60 часова у првом, 90часова у другом, 120 часова у трећем разреду.и професионална пракса-30 часова на крају прве и 60 часова на крају друге школске године .На тај начин, ученици имају могућности да потврде сва теоријска знања из стручних наставних предмета, стичу знања и вештине у свим потребним областима рада. Посластичар може на ставити студије искључиво на високим хотелијерским школама струковних студија.
Посластичар се бави припремом и украшавањем топлих и хладних посластица: колача, торти, кремова, сладоледа и сл. Обезбеђује одговарајуће намирнице које су веома осетљиве, па посебно води рачуна о њиховом квалитету и року трајања.У раду користи куварски и посластичарски прибор, алате и машине.Осим тога, баве се и сервирањем, продајом и дистрибуцијом готових производа. Посластичари могу да раде у индустријској производњи сладоледа и кондиторских производа (слаткиша), у посластичарницама, у кухињама угоститељских објеката и ресторана.
Р.б. | Предмети | I разред | II разред | III разред | |||
Нед. | Год. | Нед. | Год. | Нед. | Год. | ||
А | ОПШТЕОБРАЗОВНИ | ||||||
1. | Српски језик и књижевност | 3 | 102 | 2 | 64 | 2 | 60 |
2. | Страни језик | 2 | 68 | 2 | 64 | ||
3. | Физичко и васпитање | 2 | 68 | 2 | 64 | 2 | 60 |
4. | Математика | 2 | 68 | 2 | 64 | 1 | 30 |
5. | Рачунарство и информатика | 2 | 68 | ||||
6. | Историја | 2 | 60 | ||||
7. | Хемија | 1 | 34 | ||||
8. | Екологија и заштита животне средине | 1 | 32 | ||||
9. | Географија | 1 | 34 | ||||
10. | Социологија са правима грађана | 1 | 30 | ||||
Б | СТРУЧНИ | ||||||
11. | Здравствена култура | 2 | 68 | ||||
12. | Основе туризма и угоститељства | 2 | 68 | ||||
13. | Исхрана | 2 | 68 | ||||
14. | Посластичарство | 12 | 408
+60 |
18 | 576
+90 |
16 | 480
+120 |
15. | Основеуслуживања | 1 | 30 | ||||
16. | Економика туристичких и угоститељских предузећа | 1 | 32 | ||||
17. | Туристичка географија | 1 | 32 | ||||
18. | Националне посластице | 2 | 60 | ||||
20. | Предузетништво | 2 | 60 | ||||
21. | Професионална пракса | 30 | 60 | ||||
Г | ИЗБОРНИ | ||||||
22. | Верска настава/Грађансковаспитање | 1 | 35 | 1 | 32 | 1 | 29 |
23. | Изборни предмети према програму образовног профила | 68 | 2 | 64 | 2 | 60 |