Nazi vkvalifikacije: Konobar
Područje rada: Trgovina, ugostiteljstvo i turizam
Nivo kvalifikacije: III
Trajanje obrazovanja: tri godine
Svrha kvalifikacije: usluživanje gosta hranom i pićem
Tokom trogodišnjeg školovanja, kroz veliki broj časova praktične nastave učenici se obučavaju za profesionalni rad u različitim vrstama ugostiteljskih objekata, tačnije osposobljavaju se za kompletan prijem, prihvat i kvalitetno usluživanje gostiju u ugostiteljskim objektima.
Odgovornosti konobara:
- Primanje narudžbine od gosta
- Prenošenje narudžbine osoblju
- Postavljanje stolova
- Pospremanje stolova nakon upotrebe
- Ispostavljanje računa
- Naplata usluga
Ciljevi stručnog obrazovanja
Cilj stručnog obrazovanja za obrazovni profil konobar je osposobljavanje učenika za usluživanje gosta hranom i pićem.
Učenici se osposobljavaju za:
– primenu teorijskih znanja u praktičnom kontekstu;
– efikasan rad u timu;
– preuzimanje odgovornosti za vlastito kontinuirano učenje i napredovanje u poslu i karijeri;
– blagovremeno reagovanje na promene u radnoj sredini;
– prepoznavanje poslovnih mogućnosti u radnoj sredini i širem socijalnom okruženju;
– primenu sigurnosnih i zdravstvenih mera u procesu rada;
– primenu mera zaštite životne sredine u skladu sa konceptom održivog razvoja;
– upotrebu informatičke tehnologije u prikupljanju, organizovanju i korišćenju informacija u radu i svakodnevnom životu.