Нази вквалификације: Конобар
Подручје рада: Трговина, угоститељство и туризам
Ниво квалификације: III
Трајање образовања: три године
Сврха квалификације: услуживање госта храном и пићем
Током трогодишњег школовања, кроз велики број часова практичне наставе ученици се обучавају за професионални рад у различитим врстама угоститељских објеката, тачније оспособљавају се за комплетан пријем, прихват и квалитетно услуживање гостију у угоститељским објектима.
Одговорности конобара:
- Примање наруџбине од госта
- Преношење наруџбине особљу
- Постављање столова
- Поспремање столова након употребе
- Испостављање рачуна
- Наплата услуга
Циљеви стручног образовања
Циљ стручног образовања за образовни профил конобар је оспособљавање ученика за услуживање госта храном и пићем.
Ученици се оспособљавају за:
– примену теоријских знања у практичном контексту;
– ефикасан рад у тиму;
– преузимање одговорности за властито континуирано учење и напредовање у послу и каријери;
– благовремено реаговање на промене у радној средини;
– препознавање пословних могућности у радној средини и ширем социјалном окружењу;
– примену сигурносних и здравствених мера у процесу рада;
– примену мера заштите животне средине у складу са концептом одрживог развоја;
– употребу информатичке технологије у прикупљању, организовању и коришћењу информација у раду и свакодневном животу.