Са нама се лакше и лепше учи

СЛАВИМО СРПСКИ ЈЕЗИК – СРЕЋАН МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Сваког 21. фебруара почевши од 1999. године обележава се Међународни дан матерњег језика. Овај дан обележева се са циљем да прослави све језике у свету, језичку разноликост, а тиме и заједнички уважи све различитости међу људима.

У држави Србији, матерњи језик за већину грађана је српски, али се поштују и језици мањинских заједница.

Српски језик, са ћириличним писмом, званични је језик у Републици Србији. Законом о службеној употреби језика и писама користи се и латинично писмо, додатно, у натписима фирми, органа, институција, улица, тргова, организација, саобраћајних и путних знакова.

Према истом закону службени језик се користи у усменом и писменом општењу организација и странака међусобно, у правним поступцима, у евиденцијама које врше органи власти, у издавању јавних исправа, у свим називима места, организација, институција, јавних позива, у издавању обавештења, упозорења за јавност и других јавних натписа.


Српски језик, као и други словенски језици, потекао је од правословенског језика.

На основама прасловенског језика настао је старословенски језик, а након тога, уношењем особина народних језика, и његове редакције (српскословенски, рускословенски и славеносрпски језик), које су биле у функцији књижевног језика до краја прве половине 19. века.

Вук Стефановић Караџић спровео је реформу језика и изборио се да народни језик постане књижевни језик Срба.

Европа се дивила српском језику, писму, српској граматици и српским народним песмама.

Данас српским језиком говоре сви Срби на простору Републике Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе, разликујући се у говору само по дијалекту.

Морамо бити поносни на свој језик, у свакој прилици користити српски језик и писати ћириличним писмом, јер ћемо само тако сачувати индентитет једног народа.

Обележавање Међународног дана матерњег језика у нашој школи

Овај празник обележили су ученици првог разреда заједно са својом наставницом српског језика и књижевности, Биљаном Туфегџић. Стефан Цвјетиновић I-1, Ема Петровић и Кристина Јоцић I-2, приказали су презентацију о значају  и неговању српског језика.

Такође, ученици одељења  IV-5, са наставницима Александром Томићем и Оливером Чикарић, обележили су Дан матерњег језика  на часу немачког језика и физичког васпитања. Остварена је корелација између та два предмета, тако што су ученици учествовали у квизу и повезивали имена спортиста са матерњим језицима.

Ученица Сања Васиљевић припремила је и презентацију на тему спорта.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email