Са нама се лакше и лепше учи

ДАН РОЗЕ МАЈИЦА ИЛИ МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

Прича о Дану розих мајица

Широм света се последње среде у фебруару обележава као Дан борбе против вршњачког насиља. Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлес МекНил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршка дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама који се широм света обележава последње среде у фебруару.

Ми на овај дан

Дан „Розе мајица“ обележава се сваке године последње среде у месецу фебруару, а ове године је то 22. фебруар. У нашој школи је било низ активности којима је обележен овај дан. Наши ученици и наставници су се потрудили да се обележи овај дан.

Поред низа паноа направљених на ову тему којима је скренута пажња на сваки вид насиља, балони, розе мајице које су ученици обукли, обележја на свакој степеници које су скретале пажњу да треба да будемо пажљиви, толерантни, пуни љубави.

Помоћник директора Оливера Чикарић и наставник Слађана Станковић су на основу спроведене анкете у школи на ову тему и направљене презентације од стране ученица Саре Спајић и Јулијане Марковић II3 које су податке средиле и допуниле презентацију, презентовале ученицима добијене податке. После презентације реализован је квиз на ову тему у реализацији наставнице Слађане  Станковић, а ученицима је подељена торта коју је направила колегиница Дејана Лазаревић са ученицима образовног профила „Посластичари“. Торта је била у облику розе мајице са паролом „Не чини другоме оно што не желиш себи“. Колегиница Ивана Драгићевић је са великим бројем ученика учествовала у прављењу и постављању паноа и низа порука по школи на ову тему.

Хвала свим ученицима који су учествовали да овај дан буде другачији и да схватимо да је розе боја ипак COOL.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email