Са нама се лакше и лепше учи

Презентација одбране и заштите за ученике завршних разреда Средње економске школе у Лозници

У циљу стицањa практичних знања и вештина ученици завршних разреда средњих школа обучавају се кроз систем образовања и васпитања за потребе одбране земље у условима ванредног и ратног стања, чиме стичу основна знања о одбрани земље, правима и обавезама у систему одбране, а пре свега развијању свести о потреби одбране земље и значају неговања патриотских осећања.

Предавање из области Основе система одбране Републике Србије реализовано  је 22.4.2024. у Свечаној сали Средње економске школе у Лозници  уз стручну помоћ представника  центра Министарства одбране за локалну самоуправу, ради заједничке координације и извештавања о степену и начину реализације наставе из ове области. Предавању су присуствовали ученици завршних одељења Средње економске школе у Лозници, као и предметни наставници: Oливера Чикарић, Милица Којић, Сања Јосиповић, Марина Илић-Васић и Кристина Илић.

Том приликом представљени су сви аспекти одбране и начин функционисања Министарства одбране.  Програм обуке за ученике завршних  разреда средњих  школа  за потребе одбране земље обухвата различите теме: Улога Војске Републике Србије  у систему одбране земље, како постати официр Војске РС или професионални војник, војна обавеза у РС,  облици ненаоружаног отпора, цивилна заштита… Посебна тема била је везана за појам безбедности, место и улогу Војске Србије у кризним ситуацијама. Увођење садржаја обуке у школски систем иницирало је Министарство одбране, позивајући се на одредбе Закона о војној, радној и материјалној обавези, који ученике средњих школа дефинишу као категорију грађана који треба да стекну знања и вештине за потребе одбране земље  у условима ванредног и ратног стања.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email