Naziv kvalifikacije: Poslastičar
Područje rada: Trgovina, ugostiteljstvo i turizam
Nivo kvalifikacije: III
Trajanje obrazovanja: tri godine
Svrha kvalifikacije: Priprema, dekorisanje i serviranjetoplih, hladnih i suvihposlastica
Zanimanje poslastičar spada u područje rada ugostiteljstva u trajanju od 3 godine. Osnovna delatnost ovog zanimanja je u proizvodnji i prometu poslastica. Škola pruža učenicima znanja iz opšte-obrazovnih predmeta – nešto više u I razredu, dok u II i III razredu veća pažnja se poklanja uže stručnim predmetima, a posebno praktičnoj nastavi.
Ovo zanimanje od učenika zahteva sposobnosti i osobine kao što su: pedantnost, urednost, preciznost, maštovitost, a iznad svega dobru spretnost ruku i prstiju.
U toku školovanja učenici se osposobljavaju znanjem, a najviše praktičnim veštinama u izradi svih vrsta poslastica: kolača, kremova, torti, pudinga, suflea, čokoladnih omleta, a takođe i svih vrsta pogača, testa, peciva, pita i slavskih kolača.
Učenici ovog zanimanja u II i III razredu imaju blok nastavu od 150 časova ili 5 nedelja i tada se nalaze u ugostiteljskim objektima kako bi usavršili svoja znanja u praktičnoj primeni.
Ciljevi stručnog obrazovanja
Cilj stručnog obrazovanja za obrazovni profil
POSLASTIČAR je osposobljavanje učenika za proizvodnju, dekoraciju i serviranje poslastica i izradu osnovnih kalkulacija u poslastičarskoj proizvodnji. S obzirom na neophodnost stalnog prilagođavanja promenljivim zahtevima tržišta rada, potrebu kontinuiranog obrazovanja, stručnog usavršavanja, razvoj karijere, unapređenje zapošljivosti, učenici će biti osposobljavani za:
• primenu teorijskih znanja u praktičnom kontekstu
• efikasan rad u grupnim situacijama
• preuzimanje odgovornosti za vlastito kontinuirano učenje i napredovanje u poslu i karijeri
• blagovremeno reagovanje na promenu u radnoj sredini
• prepoznavanje poslovnih mogućnosti u radnoj sredini i širem socijalnom okruženju
• primenu sigurnosnih i zdravstvenih mera u procesu rada
• upotrebu informatičke tehnologije u prikupljanju, organizovanju i korišćenju informacija u radu i svakodnevnom životu.
Nakon završenog školovanja učenici mogu upisati Visoke strukovne studije.