Назив квалификације: Посластичар
Подручје рада: Трговина, угоститељство и туризам
Ниво квалификације: III
Трајање образовања: три године
Сврха квалификације: Припрема, декорисање и сервирањетоплих, хладних и сувихпосластица
Занимање посластичар спада у подручје рада угоститељства у трајању од 3 године. Основна делатност овог занимања је у производњи и промету посластица. Школа пружа ученицима знања из опште-образовних предмета – нешто више у I разреду, док у II и III разреду већа пажња се поклања уже стручним предметима, а посебно практичној настави.
Ово занимање од ученика захтева способности и особине као што су: педантност, уредност, прецизност, маштовитост, а изнад свега добру спретност руку и прстију.
У току школовања ученици се оспособљавају знањем, а највише практичним вештинама у изради свих врста посластица: колача, кремова, торти, пудинга, суфлеа, чоколадних омлета, а такође и свих врста погача, теста, пецива, пита и славских колача.
Ученици овог занимања у II и III разреду имају блок наставу од 150 часова или 5 недеља и тада се налазе у угоститељским објектима како би усавршили своја знања у практичној примени.
Циљеви стручног образовања
Циљ стручног образовања за образовни профил
ПОСЛАСТИЧАР је оспособљавање ученика за производњу, декорацију и сервирање посластица и израду основних калкулација у посластичарској производњи. С обзиром на неопходност сталног прилагођавања променљивим захтевима тржишта рада, потребу континуираног образовања, стручног усавршавања, развој каријере, унапређење запошљивости, ученици ће бити оспособљавани за:
• примену теоријских знања у практичном контексту
• ефикасан рад у групним ситуацијама
• преузимање одговорности за властито континуирано учење и напредовање у послу и каријери
• благовремено реаговање на промену у радној средини
• препознавање пословних могућности у радној средини и ширем социјалном окружењу
• примену сигурносних и здравствених мера у процесу рада
• употребу информатичке технологије у прикупљању, организовању и коришћењу информација у раду и свакодневном животу.
Након завршеног школовања ученици могу уписати Високе струковне студије.