Назив квалификације: Кувар
Подручје рада: Трговина, угоститељство и туризам
Ниво квалификације: III
Трајање образовања: три године
Сврха квалификације: Припрема, сервира и декорише оброке.
Стручне компетенције:
Кувари свој посао обављају прављењем свих врста топлих и хладних јела.
Задатак кувара је да припремају многобројна јела, тако да морају познавати усклађеност намирница. Код прављења јела је, осим да буду укусна, потребно и да буду лепо декорисана.
Одговорности кувара:
- Одабир намирница за припремање јела
- Одабир технологије припремања
- Аранжирање јела
- Прављење листе јела за припрему
- Вођење рачуна о личној хигијени и хигијени средстава и простора
Циљ стручног образовања за образовни профил кувар је оспособљавање ученика за припрему, сервирање и декорисање оброка.
Неопходност сталног прилагођавања променљивим захтевима тржишта рада, потреба континуираног образовања, стручног усавршавања, развоја каријере, унапређење могућности запослења, усмерава ученике да се оспособљавају за:
– примену теоријских знања у практичном контексту;
– ефикасан рад у тиму;
– преузимање одговорности за властито континуирано учење и напредовање у послу и каријери;
– благовремено реаговање на промене у радној средини;
– препознавање пословних могућности у радној средини и ширем социјалном окружењу;
– примену сигурносних и здравствених мера у процесу рада;
– примену мера заштите животне средине у складу са концептом одрживог развоја;
– употребу информатичке технологије у прикупљању, организовању и коришћењу информација у раду и свакодневном животу.
Након завршеног школовања ученици могу уписати Високе струковне студије.