Naziv kvalifikacije: Kuvar
Područje rada: Trgovina, ugostiteljstvo i turizam
Nivo kvalifikacije: III
Trajanje obrazovanja: tri godine
Svrha kvalifikacije: Priprema, servira i dekoriše obroke.
Stručne kompetencije:
Kuvari svoj posao obavljaju pravljenjem svih vrsta toplih i hladnih jela.
Zadatak kuvara je da pripremaju mnogobrojna jela, tako da moraju poznavati usklađenost namirnica. Kod pravljenja jela je, osim da budu ukusna, potrebno i da budu lepo dekorisana.
Odgovornosti kuvara:
- Odabir namirnica za pripremanje jela
- Odabir tehnologije pripremanja
- Aranžiranje jela
- Pravljenje liste jela za pripremu
- Vođenje računa o ličnoj higijeni i higijeni sredstava i prostora
Cilj stručnog obrazovanja za obrazovni profil kuvar je osposobljavanje učenika za pripremu, serviranje i dekorisanje obroka.
Neophodnost stalnog prilagođavanja promenljivim zahtevima tržišta rada, potreba kontinuiranog obrazovanja, stručnog usavršavanja, razvoja karijere, unapređenje mogućnosti zaposlenja, usmerava učenike da se osposobljavaju za:
– primenu teorijskih znanja u praktičnom kontekstu;
– efikasan rad u timu;
– preuzimanje odgovornosti za vlastito kontinuirano učenje i napredovanje u poslu i karijeri;
– blagovremeno reagovanje na promene u radnoj sredini;
– prepoznavanje poslovnih mogućnosti u radnoj sredini i širem socijalnom okruženju;
– primenu sigurnosnih i zdravstvenih mera u procesu rada;
– primenu mera zaštite životne sredine u skladu sa konceptom održivog razvoja;
– upotrebu informatičke tehnologije u prikupljanju, organizovanju i korišćenju informacija u radu i svakodnevnom životu.
Nakon završenog školovanja učenici mogu upisati Visoke strukovne studije.