Са нама се лакше и лепше учи

Посластичар (3 степен, 15 ученика)

Назив квалификације:  Посластичар
Подручје рада: Трговина, угоститељство и туризам
Ниво квалификације: III
Трајање образовања: три године
Сврха квалификације: Припрема, декорисање и сервирањетоплих, хладних и сувихпосластица

Занимање посластичар спада у подручје рада угоститељства у трајању од 3 године. Основна делатност овог занимања је у производњи и промету посластица. Школа пружа ученицима знања из опште-образовних предмета – нешто више у I разреду, док у II и III разреду већа пажња се поклања уже стручним предметима, а посебно практичној настави.

Ово занимање од ученика захтева способности и особине као што су: педантност, уредност, прецизност, маштовитост, а изнад свега добру спретност руку и прстију.

У току школовања ученици се оспособљавају знањем, а највише практичним вештинама у изради свих врста посластица: колача, кремова, торти, пудинга, суфлеа, чоколадних омлета, а такође и свих врста погача, теста, пецива, пита и славских колача.

Ученици овог занимања у II и III разреду имају блок наставу од 150 часова или 5 недеља и тада се налазе у угоститељским објектима како би усавршили своја знања у практичној примени.

Циљеви стручног образовања

  Циљ стручног образовања за образовни профил

ПОСЛАСТИЧАР је оспособљавање ученика за производњу, декорацију и сервирање посластица и израду основних калкулација у посластичарској производњи. С обзиром на неопходност сталног прилагођавања променљивим захтевима тржишта рада, потребу континуираног образовања, стручног усавршавања, развој каријере, унапређење запошљивости, ученици ће бити оспособљавани за:

 • примену теоријских знања у практичном контексту

 • ефикасан рад у групним ситуацијама

• преузимање одговорности за властито континуирано учење и напредовање у послу и каријери

 • благовремено реаговање на промену у радној средини

• препознавање пословних могућности у радној средини и ширем социјалном окружењу

• примену сигурносних и здравствених мера у процесу рада

• употребу информатичке технологије у прикупљању, организовању и коришћењу информација у раду и свакодневном животу.

Након завршеног школовања ученици могу уписати Високе струковне студије.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email