Посластичар (3 степен, 15 ученика)
Називквалификације: Посластичар
Подручјерада: Трговина, угоститељство и туризам
Нивоквалификације: III
Трајањеобразовања: тригодине
Сврхаквалификације:Припрема, декорисање и сервирањетоплих, хладних и сувихпосластица
Стручнекомпетенције:
- · Организовање сопственог рада и радногместa
- · Пријем, обрада, паковање и складиштење намирница и готових посластица
- · Припрема топлих, хладних и сувих посластица
- · Пријем и издавање поруџбине
- · Вођење евиденција
Циљеви стручног образовања
Циљ стручног образовања за образовни профил посластичар је оспособљавање ученика за припрему, декорисање и сервирање топлих, хладних и сувих посластица.
Поред теоријске наставе и часова вежби у школи, ученици који се школују у образовном профилу посластичари се упућују и на практичну наставу у ресторане и хотеле.
Практична настава обавља се у другом и трећем разреду по 6 часова недељно, у угоститељским пословним јединицама са којима школа има уговор о сарадњи, а блок- настава 60 часова у првом, 90часова у другом, 120 часова у трећем разреду.и професионална пракса-30 часова на крају прве и 60 часова на крају друге школске године .На тај начин, ученици имају могућности да потврде сва теоријска знања из стручних наставних предмета, стичу знања и вештине у свим потребним областима рада. Посластичар може на ставити студије искључиво на високим хотелијерским школама струковних студија.
Посластичар се бави припремом и украшавањем топлих и хладних посластица: колача, торти, кремова, сладоледа и сл. Обезбеђује одговарајуће намирнице које су веома осетљиве, па посебно води рачуна о њиховом квалитету и року трајања.У раду користи куварски и посластичарски прибор, алате и машине.Осим тога, баве се и сервирањем, продајом и дистрибуцијом готових производа. Посластичари могу да раде у индустријској производњи сладоледа и кондиторских производа (слаткиша), у посластичарницама, у кухињама угоститељских објеката и ресторана.
Р.б. |
Предмети |
I разред |
II разред |
III разред |
|||
Нед. |
Год. |
Нед. |
Год. |
Нед. |
Год. |
||
А |
ОПШТЕОБРАЗОВНИ |
||||||
1. |
Српски језик и књижевност |
3 |
102 |
2 |
64 |
2 |
60 |
2. |
Страни језик |
2 |
68 |
2 |
64 |
||
3. |
Физичко и васпитање |
2 |
68 |
2 |
64 |
2 |
60 |
4. |
Математика |
2 |
68 |
2 |
64 |
1 |
30 |
5. |
Рачунарство и информатика |
2 |
68 |
||||
6. |
Историја |
2 |
60 |
||||
7. |
Хемија |
1 |
34 |
||||
8. |
Екологија и заштита животне средине |
1 |
32 |
||||
9. |
Географија |
1 |
34 |
||||
10. |
Социологија са правима грађана |
1 |
30 |
||||
Б |
СТРУЧНИ |
||||||
11. |
Здравствена култура |
2 |
68 |
||||
12. |
Основе туризма и угоститељства |
2 |
68 |
||||
13. |
Исхрана |
2 |
68 |
||||
14. |
Посластичарство |
12 |
408 +60 |
18 |
576 +90 |
16 |
480 +120 |
15. |
Основеуслуживања |
1 |
30 |
||||
16. |
Економика туристичких и угоститељских предузећа |
1 |
32 |
||||
17. |
Туристичка географија |
1 |
32 |
||||
18. |
Националне посластице |
2 |
60 |
||||
20. |
Предузетништво |
2 |
60 |
||||
21. |
Професионална пракса |
30 |
60 |
||||
Г |
ИЗБОРНИ |
||||||
22. |
Верска настава/Грађансковаспитање |
1 |
35 |
1 |
32 |
1 |
29 |
23. |
Изборни предмети према програму образовног профила |
68 |
2 |
64 |
2 |
60 |