Конобар (3 степен, 15 ученика)
Називквалификације: Конобар
Подручјерада: Трговина, угоститељство и туризам
Нивоквалификације: III
Трајањеобразовања: тригодине
Сврхаквалификације:услуживањегостахраном и пићем
Циљ стручног образовања за образовни профил конобар је оспособљавање ученика за услуживање госта храном и пићем.
Конобар стиче знања и вештине из области услуживања ради обављања послова конобара у свим врстама угоститељских објеката. Конобар послужује храну и пиће, а очекује се да буду љубазни, тачни, брзи и комуникативни.
- Поред теоријске наставе и часова вежби у школи, ученици који се школују у образовном профилу конобар упућују се на практичну наставу у ресторане и хотеле.
- Практична настава је заступљена у току целе школске године –један дан недељно, блок настава- 60 часова у првом, 90часова у другом и трећем разреду током школске године и професионална пракса-30 часова на крају школске године .
- Дочекује госте, смешта их, упознаје са избором јела и пића, прима наруџбине, послужује, наплаћује и љубазно их испраћа. Припрема и аранжира простор за ручавање. Води рачуна о уредности и хигијени инвентара у угоститељском објекту, као и о свом изгледу. Ради у сменама, понекад ноћу, у затвореним просторијама, отвореним терасама и баштама. Ради стојећи и у покрету. Конобар може наставити студије искључиво на високим хотелијерским школама струковних студија.
Р.б. |
Предмети |
I разред |
II разред |
III разред |
|||
Нед. |
Год. |
Нед. |
Год. |
Нед. |
Год. |
||
А |
ОПШТЕОБРАЗОВНИ |
||||||
1. |
Српскијезик и књижевност |
3 |
102 |
2 |
64 |
2 |
60 |
2. |
Страни језик |
2 |
68 |
2 |
64 |
2 |
60 |
3. |
Физичко и васпитање |
2 |
68 |
2 |
64 |
2 |
60 |
4. |
Математика |
2 |
68 |
2 |
64 |
1 |
30 |
5. |
Рачунарство и информатика |
2 |
68 |
||||
6. |
Историја |
2 |
60 |
||||
7. |
Хемија |
1 |
34 |
||||
8. |
Екологија и заштита животне средине |
1 |
32 |
||||
9. |
Географија |
1 |
34 |
||||
10. |
Социологија са правима грађана |
1 |
30 |
||||
Б |
ОБАВЕЗНИ СТРУЧНИ ПРЕДМЕТИ |
||||||
11. |
Странијезик II |
2 |
68 |
2 |
64 |
2 |
60 |
12. |
Здравствена култура |
2 |
68 |
||||
13. |
Основе туризма и угоститељства |
2 |
68 |
||||
14. |
Свечани пријеми |
3 |
90 +30 |
||||
15. |
Услуживање |
12 |
408 +60 |
12 |
384 +90 |
11 |
330 +90 |
16. |
Исхрана |
2 |
64 |
||||
17. |
Економика туристичких и угоститељских предузећа |
1 |
32 |
||||
18. |
Психологија у туризму и угоститељству |
2 |
60 |
||||
19. |
Основе куварства |
2 |
64 |
||||
20. |
Основе посластичарства |
1 |
30 |
||||
21. |
Туристичка географија |
1 |
32 |
||||
22. |
Предузетништво |
2 |
60 |
||||
23. |
Професионалн пракса |
30 |
60 |
||||
В |
ИЗБОРНИ |
||||||
24. |
Верска настава/Грађанско васпитање |
1 |
34 |
1 |
32 |
1 |
20 |
25. |
Изборни предмети према програму образовног профила |
2 |
64 |
2 |
60 |