Кулинарски техничар (4 степен, 30 ученика)
Називквалификације: Кулинарски техничар
Подручјерада: Трговина, угоститељство и туризам
Нивоквалификације:IV
Трајањеобразовања: четиригодине
Сврхаквалификације:припремање националинх јела и посластица, спремање јела и посластица познатих кухиња других народа, израда норматива утрошка материјала за спремање јела
Током школовања акценат је на стручним предметима чије је савладавање неопходно за рад у кухињи па тако ученици током све четири године изучавају наставни предмет Куварство са практичном наставом.
Полагање матуре је организовано тако да ученици полажу матурски испит из српског језика и књижевности и кулинарства са практичном наставом као обавезних предмета и једног наставног предмета по сопственом избору. По положеној матури, ученици могу наставити своје образовање на факултетима и високим школама.
Поред теоријске наставе и часова вежби у школи, ученици се упућују и на практичну наставу у ресторане и хотеле.
Радне компетенције кулинарског техничара:
- Припрема, сервира и декорише – предјела (хладна и топла), салате и зимнице, супе, чорбе и потаже, готовајела, јела попоруџбини, јела са роштиља, јела од риба, варива и прилоге, основне посластице;
- Саставља јеловник и мени карту;
- Израђује основне калкулације.
Р.б. |
Предмети |
I разред |
II разред |
III разред |
IV разред |
||||
Нед. |
Год. |
Нед. |
Год. |
Нед. |
Год. |
Нед. |
Год. |
||
А |
ОПШТЕОБРАЗОВНИ |
||||||||
1. |
Српски језик и књижевност |
3 |
105 |
3 |
102 |
3 |
96 |
3 |
87 |
2. |
Страни језик |
2 |
70 |
2 |
68 |
2 |
64 |
2 |
58 |
3. |
Социологија |
2 |
64 |
||||||
4. |
Филозофија |
2 |
58 |
||||||
5. |
Историја |
2 |
70 |
2 |
68 |
||||
6. |
Музичка уметност |
1 |
35 |
||||||
7. |
Ликовна култура |
1 |
34 |
||||||
8. |
Физичковаспитање |
2 |
70 |
2 |
68 |
2 |
64 |
2 |
58 |
9. |
Математика |
3 |
105 |
3 |
102 |
2 |
64 |
2 |
58 |
10. |
Рачунарство и информатика |
2 |
70 |
2 |
68 |
||||
11. |
Географија |
2 |
70 |
1 |
34 |
||||
12. |
Физика |
2 |
70 |
2 |
68 |
||||
13. |
Хемија |
2 |
70 |
2 |
68 |
||||
14. |
Биологија |
2 |
70 |
2 |
68 |
||||
15. |
Устав и права грађана |
1 |
32 |
||||||
Б |
СТРУЧНИ |
||||||||
16. |
Основитуризма и угоститељства |
2 |
70 |
||||||
17. |
Хигијена |
2 |
70 |
||||||
18. |
Економика и организација предузећа |
2 |
68 |
||||||
19. |
Психологија |
2 |
64 |
||||||
20. |
Уметничко обликовање |
2 |
64 |
||||||
21. |
Туристичка географија |
2 |
64 |
2 |
58 |
||||
22. |
Познавање робе |
2 |
64 |
2 |
58 |
||||
23. |
Наука о исхрани |
2 |
58 |
||||||
24. |
Хотелијерство |
2 |
58 |
||||||
25. |
Маркетинг у туризму |
2 |
58 |
||||||
26. |
Куварство са практичном наставом |
5 |
175 |
8 |
272 |
11 |
352 |
10 |
290 |
В |
ИЗБОРНИ |
||||||||
27. |
Верска настава / Грађанско васпитање |
1 |
35 |
1 |
34 |
1 |
32 |
1 |
29 |
УКУПНО |
33 |
1155 |
33 |
1122 |
32 |
1024 |
32 |
928 |