Кувар (3 степен, 15 ученика)
Називквалификације: Кувар
Подручјерада: Трговина, угоститељство и туризам
Нивоквалификације: III
Трајањеобразовања: три године
Сврхаквалификације: Припрема, сервира и декорише оброке.
Стручнекомпетенције:
Циљ стручног образовања за образовни профил кувар је оспособљавање ученика за припрему,сервирање и декорисањеоброка. Школовање траје три године, после завршене основне школе. Избором овог профила, ученици ће стећи знања и вештине у свим сегментима угоститељских послова:
- принципи правилне исхране и њихова практична примена;
- потребне намирнице, са познавањем свих њихових особина, како теоријских, тако и практичних;
- начини прераде и чувања намирница и готових производа;
- припремање јела, пића и напитака и њихово услуживање;
- санитарно-хигијенски услови рада у угоститељским пословним јединицама.
Поред теоријске наставе и часова вежби у школи, ученици који се школују у образовном профилу кувар се упућују и на практичну наставу у ресторане и хотеле.
Практична настава обавља се у другом и трећем разреду по 6 часова недељно, у угоститељским пословним јединицама са којима школа има уговор о сарадњи, а блок- настава 60 часова у првом, 90 часова у другом, 120 часова у трећем разреду .и професионална пракса-30 часова на крају прве и 60 часова на крају друге школске године .На тај начин, ученици имају могућности да потврде сва теоријска знања из стручних наставних предмета, па стичу знања и вештине у свим потребним областима рада.Кувар може наставити студије искључиво на високим хотелијерским школама струковних студија.
Р.б. |
Предмети |
I разред |
II разред |
III разред |
|||
Нед. |
Год. |
Нед. |
Год. |
Нед. |
Год. |
||
А |
ОПШТЕОБРАЗОВНИ |
||||||
1. |
Српскијезик и књижевност |
3 |
102 |
2 |
64 |
2 |
60 |
2. |
Странијезик |
2 |
68 |
2 |
64 |
||
3. |
Физичко и васпитање |
2 |
68 |
2 |
64 |
2 |
60 |
4. |
Математика |
2 |
68 |
2 |
64 |
1 |
30 |
5. |
Рачунарство и информатика |
2 |
68 |
||||
6. |
Историја |
2 |
60 |
||||
7. |
Хемија |
1 |
34 |
||||
8. |
Екологија и заштита животне средине |
1 |
32 |
||||
9. |
Географија |
1 |
34 |
||||
10. |
Социологија са правима грађана |
1 |
30 |
||||
Б |
ОБАВЕЗНИ СТРУЧНИ ПРЕДМЕТИ |
||||||
11. |
Здравствена култура |
2 |
68 |
||||
12. |
Основе туризма и угоститељства |
2 |
68 |
||||
13. |
Куварство |
12 |
408 +60 |
18 |
576 +90 |
16 |
480 +120 |
14. |
Националне кухиње |
2 |
60 |
||||
15. |
Основе услуживања |
1 |
30 |
||||
16. |
Економика туристичких и угоститељских предузећа |
1 |
32 |
||||
17. |
Туристичка географија |
1 |
32 |
||||
18. |
Предузетништво |
2 |
60 |
||||
19. |
Исхрана |
2 |
68 |
||||
20. |
Професионална пракса |
30 |
60 |
||||
Г |
ИЗБОРНИ |
||||||
21. |
Версканастава/Грађансковаспитање |
1 |
35 |
1 |
32 |
1 |
29 |
22. |
Изборни предмети према програму образовног профила |
2 |
64 |
2 |
60 |