Са нама се лакше и лепше учи

СРЕДЊА ЕКОНОМСКА ШКОЛА – Припреме за такмичење

Од 21. до 23. марта Средња економска школа у Лозници биће домаћин 20. јубиларног Републичког такмичења намењеног трогодишњим школама у којем учествују ученици трећег, завршног разреда смерова конобар, кувар и посластичар. У сусрет такмичењу, 8. фебруара је у овој школи одржан састанак Републичког актива угоститељско-туристичких школа који чине представници 26 школа из Србије чија је тема организација практичног дела такмичења.

Према речима Ђорђа Марковића, наставника угоститељске групе предмета у Средњој економској школи, такмичење се састоји из текстуалног и практичног дела и то из пет дисциплина – припрема јела према задатом менију, припрема а ла карт јела од понуђених намирница, послуживање пословног ручка у ресторану, припрема барских мешавина и припрема посластица.

– Такмичење је захтевно поготово што се ради у пет дисциплина тако да је то доста тешко извести. Због тога ће се део такмичења обавити у нашој школи, део код наших привредних субјеката који су нам изашли у сусрет и којима се захваљујемо, поготово Специјалној болници за рехабилитацију „Бања Ковиљача“ у којој ће се одвијати три дисциплине, затим, Научно-образовно културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу и Установи за физичку културу „Лагатор“ где ће се одвијати по  једна дисциплина. На такмичењу ће жири представљати професори хотелијерских или туристичких факултета, затим представници Асоцијације удружења хотелијера, ресторатера и гастронома из Србије и трећи чланови су наши привредни субјекти из објеката где деца обављају практичну наставу – каже Марковић.

Средња економска школа, како каже, редовно учествује на такмичењима, лане су заузели екипно треће место и на основу тог пласмана су и ушли у конкуренцију за организовање овогодишњег такмичења. Крајем деведесетих, школа је била и домаћин такмичења, али је то, како каже Марковић, више била иницијатива која је касније прерасла у Републичко такмичење иза кога су стали Министарство просвете и Заједница економско-трговинско угоститељских школа Србије.

Извор: Lotel Media Group
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email