Са нама се лакше и лепше учи

Манифестација ,,Дани јапанске културе у Лозници”

Манифестација ,,Дани јапанске културе у Лозници“ – сараднички пројекат лозничких школа ОШ ,,Вук Караџић“ и Средње економске школе у организацији Центра за стручно усавршавање, Шабац и Клуба пријатељства Шабац – Фуџими.

Поводом манифестације ,,Дани јапанске културе“ у организацији Центра за стручно усавршавање, Шабац и Клуба пријатељства Шабац – Фуџими уз подршку Јапанске амбасаде, ОШ ,,Вук Караџић“ и Средње економске школе прикључиле су се манифестацији и кроз сараднички пројекат реализовале манифестацију ,,Дани јапанске културе у Лозници“.

Координаторка пројекта ,,Дани јапанске културе у Лозници је професорка енглеског језика и педагошка саветница Сања Симић де Граф. Реализатори су: професорка угоститељске групе предмета Дејана Лазаревић, дефектолог Слађана Јанковић-Митровић, професор физичког васпитања Александар Томић, професорке разредне наставе Миланка Васиљевић, Светлана Ђурић, Жељка Дејановић и Зорица Јањић, професор ликовне културе Анђелко Тешмановић, наставница математике Мирјана Милићевић и професорка јапанског језика Сенка Симић. Активностима су асистирали професорка географије Зорица Павловић, професори српској језика Слађана Осатовић и Љубиша Радовановић, професор енглеског језика Петар Косовац и професорка разредне наставе Слађана Живановић.

Садржај пројекта:

4. 9. 2023. Интегративан тематски дан посвећен Јапану у издвојеном одељењу у Зајачи ОШ ,,Вук Караџић“ из Лознице у оквиру тематског дана ,,Ученици имају реч“, а у скаду са Смерницама Министарства просвете.

Предлози ученика како учинити нашу школу бољим местом кроз дискусију. Примери добре праксе из других култура. Увод у тематски дан и радионичарску наставу ,,Дани јапанске културе” кроз интегративну наставу српског, енглеског, јапанског језика, ликовне културе, географије и биологије. Тројезичан пано о школи (српски, енглески и јапански језик).

Ученици су упознати са државом Јапан и добили су из географије пројектни задатак да истраже што више о овој дивној земљи из различитих научних извора помоћу којих ће презентовати култури, језик и историју.

Час физичког васпитања посвећен борилачким вештинама. Професор Александар Томић је оснивач и главни тренер Академије борилачких спортова у Лозици која има веома успешне такичаре. Ове године, у нашем граду, организовано је међународно такмичење у којем је учествовало осам земаља и преко 500 такмичара. Велики број лозничких ученика су чланови овог такмичења.

Оригами и калиграфија кроз радионицу интегративне наставе ликовне културе, српског, енглеског, јапанског и географије. Ученици виших разреда подељени су у три групе. Једна група ради оригами, друга калиграфију, а трећа интегратива пано који је осмишљен тако да буде тројезичан на јапанском, енглеском и српском језику.

6. 9. 2023. Одељење деце са посебним потребама у Економској школи: Интегративан тематски дан сарадничке наставе Тима за пројекте у настави ОШ ,,Вук Караџић“ и одељења деце са посебним потребама Економске школе.

Интегративан тематски дан сарадничке наставе Тима за пројекте у настави ОШ ,,Вук Караџић“ и одељења деце са посебним потребама Економске школе.

Упозавање са Јапаном кроз гастрономију и сервирање (дефектолог говори о Јапану, пуштамо видео запис како се прави суши, професорка угоститељства презентује сервирање). Израда интегративног паноа уз асистенцију Тима за пројекте у настави и индивидуалне активности деце са посебним потребама. Израда интегративног паноа уз асистенцију Тима за пројекте у настави и индивидуалне активности деце са посебним потребама.

7. 9. 2023. Јапан кроз културу, језик, математику и гастрономију: Интегративан пројекат ученика млађих разреда ОШ ,,Вук Караџић“ ИО Зајача. Ликовна радионица и калиграфија у вишим разредима у матичној школи ОШ ,,Вук Караџић“, Лозница.

Ученици представљају кутуру и обичаје обучени у традиционалне ношње. Ученици се упознају са хаику поезијом, а затим и осмишљавају стихове. Ликовна радионица, оригами и калиграфија у вишим разредима у матичној школи ОШ ,,Вук Караџић“, Лозница.

8. 9. 2023. Радионица ученика четвртог разреда матичне школе ОШ ,,Вук Караџић“, Лозница.

Активности: Јапан-језик, култура и обичаји; калиграфија; ликовна радионица; израда паноа.

9. 9. 2023. ПРОЈЕКТНА ТОРТА: Продукти наставе у ,,јестивом“ издању на торти.

Део репрезентативних продуката радионичарске наставе фотографисан је да би се од тога направила јестива налепница коју ће професорка посластичарства ставити на торту. Торта ће бити послужена деци, родитељима и наставницима након Молебана за почетак школске године у Зајачи.

10. 9. 2023. Трпеза љубави.

После беседе о.Милана Андрића, који нас је све упутио да заједно, одговорно и са пуно љубави васпитамо децу да постану добри, часни и поштени људи, и да добро васпитање стечено у породици надограде у школи умножавајући своје таланте, уследила је трпеза љубави.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email