Називквалификације: Кулинарски техничар
Подручјерада: Трговина, угоститељство и туризам
Нивоквалификације:IV
Трајањеобразовања: четиригодине
Сврхаквалификације:припремање националинх јела и посластица, спремање јела и посластица познатих кухиња других народа, израда норматива утрошка материјала за спремање јела
Током школовања акценат је на стручним предметима чије је савладавање неопходно за рад у кухињи па тако ученици током све четири године изучавају наставни предмет Куварство са практичном наставом.
Полагање матуре је организовано тако да ученици полажу матурски испит из српског језика и књижевности и кулинарства са практичном наставом као обавезних предмета и једног наставног предмета по сопственом избору. По положеној матури, ученици могу наставити своје образовање на факултетима и високим школама.
Поред теоријске наставе и часова вежби у школи, ученици се упућују и на практичну наставу у ресторане и хотеле.
Радне компетенције кулинарског техничара:
– Припрема, сервира и декорише – предјела (хладна и топла), салате и зимнице, супе, чорбе и потаже, готовајела, јела попоруџбини, јела са роштиља, јела од риба, варива и прилоге, основне посластице;
– Саставља јеловник и мени карту;
– Израђује основне калкулације.
Р.б. | Предмети | I разред | II разред | III разред | IV разред | ||||
Нед. | Год. | Нед. | Год. | Нед. | Год. | Нед. | Год. | ||
А | ОПШТЕОБРАЗОВНИ | ||||||||
1. | Српски језик и књижевност | 3 | 105 | 3 | 102 | 3 | 96 | 3 | 87 |
2. | Страни језик | 2 | 70 | 2 | 68 | 2 | 64 | 2 | 58 |
3. | Социологија | 2 | 64 | ||||||
4. | Филозофија | 2 | 58 | ||||||
5. | Историја | 2 | 70 | 2 | 68 | ||||
6. | Музичка уметност | 1 | 35 | ||||||
7. | Ликовна култура | 1 | 34 | ||||||
8. | Физичковаспитање | 2 | 70 | 2 | 68 | 2 | 64 | 2 | 58 |
9. | Математика | 3 | 105 | 3 | 102 | 2 | 64 | 2 | 58 |
10. | Рачунарство и информатика | 2 | 70 | 2 | 68 | ||||
11. | Географија | 2 | 70 | 1 | 34 | ||||
12. | Физика | 2 | 70 | 2 | 68 | ||||
13. | Хемија | 2 | 70 | 2 | 68 | ||||
14. | Биологија | 2 | 70 | 2 | 68 | ||||
15. | Устав и права грађана | 1 | 32 | ||||||
Б | СТРУЧНИ | ||||||||
16. | Основитуризма и угоститељства | 2 | 70 | ||||||
17. | Хигијена | 2 | 70 | ||||||
18. | Економика и организација предузећа | 2 | 68 | ||||||
19. | Психологија | 2 | 64 | ||||||
20. | Уметничко обликовање | 2 | 64 | ||||||
21. | Туристичка географија | 2 | 64 | 2 | 58 | ||||
22. | Познавање робе | 2 | 64 | 2 | 58 | ||||
23. | Наука о исхрани | 2 | 58 | ||||||
24. | Хотелијерство | 2 | 58 | ||||||
25. | Маркетинг у туризму | 2 | 58 | ||||||
26. | Куварство са практичном наставом | 5 | 175 | 8 | 272 | 11 | 352 | 10 | 290 |
В | ИЗБОРНИ | ||||||||
27. | Верска настава / Грађанско васпитање | 1 | 35 | 1 | 34 | 1 | 32 | 1 | 29 |
УКУПНО | 33 | 1155 | 33 | 1122 | 32 | 1024 | 32 | 928 |