Poslastičar (3 stepen, 15 učenika)

Naziv kvalifikacije:  Poslastičar
Područje rada: Trgovina, ugostiteljstvo i turizam
Nivo kvalifikacije: III
Trajanje obrazovanja: tri godine
Svrha kvalifikacije: Priprema, dekorisanje i serviranjetoplih, hladnih i suvihposlastica

Zanimanje poslastičar spada u područje rada ugostiteljstva u trajanju od 3 godine. Osnovna delatnost ovog zanimanja je u proizvodnji i prometu poslastica. Škola pruža učenicima znanja iz opšte-obrazovnih predmeta – nešto više u I razredu, dok u II i III razredu veća pažnja se poklanja uže stručnim predmetima, a posebno praktičnoj nastavi.

Ovo zanimanje od učenika zahteva sposobnosti i osobine kao što su: pedantnost, urednost, preciznost, maštovitost, a iznad svega dobru spretnost ruku i prstiju.

U toku školovanja učenici se osposobljavaju znanjem, a najviše praktičnim veštinama u izradi svih vrsta poslastica: kolača, kremova, torti, pudinga, suflea, čokoladnih omleta, a takođe i svih vrsta pogača, testa, peciva, pita i slavskih kolača.

Učenici ovog zanimanja u II i III razredu imaju blok nastavu od 150 časova ili 5 nedelja i tada se nalaze u ugostiteljskim objektima kako bi usavršili svoja znanja u praktičnoj primeni.

Ciljevi stručnog obrazovanja

  Cilj stručnog obrazovanja za obrazovni profil

POSLASTIČAR je osposobljavanje učenika za proizvodnju, dekoraciju i serviranje poslastica i izradu osnovnih kalkulacija u poslastičarskoj proizvodnji. S obzirom na neophodnost stalnog prilagođavanja promenljivim zahtevima tržišta rada, potrebu kontinuiranog obrazovanja, stručnog usavršavanja, razvoj karijere, unapređenje zapošljivosti, učenici će biti osposobljavani za:

 • primenu teorijskih znanja u praktičnom kontekstu

 • efikasan rad u grupnim situacijama

• preuzimanje odgovornosti za vlastito kontinuirano učenje i napredovanje u poslu i karijeri

 • blagovremeno reagovanje na promenu u radnoj sredini

• prepoznavanje poslovnih mogućnosti u radnoj sredini i širem socijalnom okruženju

• primenu sigurnosnih i zdravstvenih mera u procesu rada

• upotrebu informatičke tehnologije u prikupljanju, organizovanju i korišćenju informacija u radu i svakodnevnom životu.

Nakon završenog školovanja učenici mogu upisati Visoke strukovne studije.

LoaderLoading…
EAD LogoTaking too long?

Reload Reload document
|Open Open in new tab

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email