Kuvar (3 stepen, 15 učenika)

Naziv kvalifikacije:  Kuvar
Područje rada: Trgovina, ugostiteljstvo i turizam
Nivo kvalifikacije: III
Trajanje obrazovanja: tri godine
Svrha kvalifikacije: Priprema, servira i dekoriše obroke.

Stručne kompetencije:

Kuvari svoj posao obavljaju pravljenjem svih vrsta toplih i hladnih jela.
Zadatak kuvara je da pripremaju mnogobrojna jela, tako da moraju poznavati usklađenost namirnica.  Kod pravljenja jela je, osim da budu ukusna, potrebno i da budu lepo dekorisana.

Odgovornosti kuvara:

  • Odabir namirnica za pripremanje jela
  • Odabir tehnologije pripremanja
  • Aranžiranje jela
  • Pravljenje liste jela za pripremu
  • Vođenje računa o ličnoj higijeni i higijeni sredstava i prostora

Cilj stručnog obrazovanja za obrazovni profil kuvar je osposobljavanje učenika za pripremu, serviranje i dekorisanje obroka.

Neophodnost stalnog prilagođavanja promenljivim zahtevima tržišta rada, potreba kontinuiranog obrazovanja, stručnog usavršavanja, razvoja karijere, unapređenje mogućnosti zaposlenja, usmerava učenike da se osposobljavaju za:

– primenu teorijskih znanja u praktičnom kontekstu;
– efikasan rad u timu;
– preuzimanje odgovornosti za vlastito kontinuirano učenje i napredovanje u poslu i karijeri;
– blagovremeno reagovanje na promene u radnoj sredini;
– prepoznavanje poslovnih mogućnosti u radnoj sredini i širem socijalnom okruženju;
– primenu sigurnosnih i zdravstvenih mera u procesu rada;
– primenu mera zaštite životne sredine u skladu sa konceptom održivog razvoja;
– upotrebu informatičke tehnologije u prikupljanju, organizovanju i korišćenju informacija u radu i svakodnevnom životu.

Nakon završenog školovanja učenici mogu upisati Visoke strukovne studije.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email