Nazivkvalifikacije: Kulinarski tehničar
Područjerada: Trgovina, ugostiteljstvo i turizam
Nivokvalifikacije:IV
Trajanjeobrazovanja: četirigodine
Svrhakvalifikacije:pripremanje nacionalinh jela i poslastica, spremanje jela i poslastica poznatih kuhinja drugih naroda, izrada normativa utroška materijala za spremanje jela
Tokom školovanja akcenat je na stručnim predmetima čije je savladavanje neophodno za rad u kuhinji pa tako učenici tokom sve četiri godine izučavaju nastavni predmet Kuvarstvo sa praktičnom nastavom.
Polaganje mature je organizovano tako da učenici polažu maturski ispit iz srpskog jezika i književnosti i kulinarstva sa praktičnom nastavom kao obaveznih predmeta i jednog nastavnog predmeta po sopstvenom izboru. Po položenoj maturi, učenici mogu nastaviti svoje obrazovanje na fakultetima i visokim školama.
Pored teorijske nastave i časova vežbi u školi, učenici se upućuju i na praktičnu nastavu u restorane i hotele.
Radne kompetencije kulinarskog tehničara:
– Priprema, servira i dekoriše – predjela (hladna i topla), salate i zimnice, supe, čorbe i potaže, gotovajela, jela poporudžbini, jela sa roštilja, jela od riba, variva i priloge, osnovne poslastice;
– Sastavlja jelovnik i meni kartu;
– Izrađuje osnovne kalkulacije.
R.b. | Predmeti | I razred | II razred | III razred | IV razred | ||||
Ned. | God. | Ned. | God. | Ned. | God. | Ned. | God. | ||
A | OPŠTEOBRAZOVNI | ||||||||
1. | Srpski jezik i književnost | 3 | 105 | 3 | 102 | 3 | 96 | 3 | 87 |
2. | Strani jezik | 2 | 70 | 2 | 68 | 2 | 64 | 2 | 58 |
3. | Sociologija | 2 | 64 | ||||||
4. | Filozofija | 2 | 58 | ||||||
5. | Istorija | 2 | 70 | 2 | 68 | ||||
6. | Muzička umetnost | 1 | 35 | ||||||
7. | Likovna kultura | 1 | 34 | ||||||
8. | Fizičkovaspitanje | 2 | 70 | 2 | 68 | 2 | 64 | 2 | 58 |
9. | Matematika | 3 | 105 | 3 | 102 | 2 | 64 | 2 | 58 |
10. | Računarstvo i informatika | 2 | 70 | 2 | 68 | ||||
11. | Geografija | 2 | 70 | 1 | 34 | ||||
12. | Fizika | 2 | 70 | 2 | 68 | ||||
13. | Hemija | 2 | 70 | 2 | 68 | ||||
14. | Biologija | 2 | 70 | 2 | 68 | ||||
15. | Ustav i prava građana | 1 | 32 | ||||||
B | STRUČNI | ||||||||
16. | Osnoviturizma i ugostiteljstva | 2 | 70 | ||||||
17. | Higijena | 2 | 70 | ||||||
18. | Ekonomika i organizacija preduzeća | 2 | 68 | ||||||
19. | Psihologija | 2 | 64 | ||||||
20. | Umetničko oblikovanje | 2 | 64 | ||||||
21. | Turistička geografija | 2 | 64 | 2 | 58 | ||||
22. | Poznavanje robe | 2 | 64 | 2 | 58 | ||||
23. | Nauka o ishrani | 2 | 58 | ||||||
24. | Hotelijerstvo | 2 | 58 | ||||||
25. | Marketing u turizmu | 2 | 58 | ||||||
26. | Kuvarstvo sa praktičnom nastavom | 5 | 175 | 8 | 272 | 11 | 352 | 10 | 290 |
V | IZBORNI | ||||||||
27. | Verska nastava / Građansko vaspitanje | 1 | 35 | 1 | 34 | 1 | 32 | 1 | 29 |
UKUPNO | 33 | 1155 | 33 | 1122 | 32 | 1024 | 32 | 928 |