ВРШЊАЧКА ЕДУКАЦИЈА

ВРШЊАЧКА ЕДУКАЦИЈА СРЕДЊА ЕКОНОМСКА ШКОЛА

Испред пројекта ,,Исправан став, мој став''

 

       Почетком 2015. године у Омладинском  центру Лознице у сарадњи са НВО»Искра» , одржана је обука за 20 ученика из лозничких средњих школа, а међу њима и за ученике Средње економске школе. Тема семинара била је превенција болести зависности: пушење, алкохолизам, наркоманија и коцкање.

       Задатак вршњачких едукатора је да научено на семинару пренесу осталим ученицима у својим школама, како би млади имали довољно сазнања о штети коју човеку наноси коцкање, злоупотреба психоактивних супстанци и зависност од њих.

     Едукација у нашој школи одржана је у временском периоду између 15. и 20.марта за преко 350 ученика првог и другог разреда. Својом активношћу и сарадњом  едукаторе су посебно одушевили ученици II10 из образовног профила Сервир.

         Кроз занимљив приказ ситуација са темом злоупотребе психоактивних супстанци и коцкања подстакли смо наше ученике да више обрате пажњу на овај озбиљан проблем данашњице.

          Одушевљени смо сарадњом са нашим ученицима и поносно тврдимо да је едукација успешно изведена!


Вршњачки едукатори:

I1- Василић Наталија, Гаврић Тања, Живановић Марко

II5 - Перић Мина, Мијаиловић Марина

 -ЈА  БИРАМ  ИСПРАВАН  СТАВ!

 

Кад не поштујемо правила, онда... Маријана Јевтић II-3

Сви људи на овом свету су исти и једнаки, барем би тако требало да буде. Разликујемо се само по карактеру, васпитању, уверењу… Уместо да једни друге допуњујемо својим различитостима, у нашој земљи и нашем друштву све иде мало тежим путем, наопако.

Правила постоје да би смо их поштовали и за све нас она су иста. Међутим, за оне бахате, умишљене, који све знају и који се никог не боје, јер наравно имају некога иза себе,  та правила не важе. Због таквих, последице сноси читаво друштво али не и они који су за то криви. Ако се договоримо нешто да урадимо довољно је да само двоје одустане или бојкотује, тај договор и све пропада. И уместо да у нама победи наш српски инат и жеља да урадимо нешто добро побеђује наша поводљивост, јер све што не мораш ти, не морам ни ја.

Кад не поштујемо правила, онда... Катарина Глигорић II-2

Легендарни певач наше најбоље рок групе ,,Рибља чорба", Бора Ђорђевић, пева: ,,Правила, правила, да би ме удавила или кичму савила и скроз ошашавила..." Постоји ли неко, ко не мисли да је тако? Поштовање разних врста правила очекује се од свих чланова друштва, од оних најмлађих до најстаријих. Правила често спутавају наше људске слободе, па су зато неомиљена, поготово код нас младих. Од малих ногу нас уче да се понашамо као роботи: устајати у одређено време, јести здраву храну, одлазити свакодневно у школу, учимо... А где су она ситна правила хигијене због којих непрекидно слушамо звоцање родитеља. А онда у школи: не причај на часу, не преписуј, не користи мобилни телефон, не касни у школу... Правила која нам диктирају родитељи можемо и да ескивирамо без већих последица, али ако не поштујемо ова школска, онда можемо да зарадимо укор разредног старешине, па и мању оцену из владања.

Цер и Текериш

Садња борова на Церу

Ученици средње економске школе, чланови извиђачког одреда „Гучево“ су 6.04.2014. на планини Цер засадили око 300 борова и обновили запаљени део шуме. У повратку су посетили историјски споменик у Текеришу.

Гучево

Ученици средње економске школе, а чланови извиђачког одреда "Гучево" су 30.04.2014. на планини Гучево учили сва основна извиђачка правила: везивање чворова, подизање шатора, постројавање и оријентација у простору. Чланови су разврстани по четама.

Точковима до здравља

10.05.2014. "Точковима до здравља" зове се трка бициклиста до Тршића, а уједно и шетња. Такође, и у овој акцији смо узели учешће и прошетали до Тршића.

Успех наших ученика на такмичењу у стрељаштву

 Општинско такмичење из стрељаштва одржано је 26.02.2014 године у установи за физичку културу Лагатор - Лозница “Ск Соколови”.

У категорији пуцање из ваздушне пушке удаљености 25м, такмичари који су ученици средње Економске школе, били су: Немања Максимовић II8, Јелена Јаковљевић II7, Ивана Тешић II7, Милијана Радојевић II9.

Прва у групи за нашу школу била је Радојевић Милијана, а као појединац Немања Максимовић. Екипно наша школа заузела је друго место.

Милијана Радојевић II9

Крв живот значи - Катарина Перић

slika

Сваки жељно ишчекивани минут који би означио крај часа личио нам је на нешто недостижно, нешто што се може поистоветити са вечношћу. Ми, матуранти, обично би утом истрчали из учионице и упутили се ка оронулој огради , не бисмо ли могли посматрати згодне, али и неукротиве девојчице из других одељења. Овај пут десио се другачији расплет догађаја.

Уместо ограде, испред мене је на школском игралишту стајала старица, на чијем се лицу дале приметити године шибања о исто, погнута више ка левој страни, но ка висини, чиме је привукла пажњу мојих вршњака. Када ме је друг благовремено упитао за њу, ћутао сам. Стид би ме обузео увек када би поменуо да ми је она мајка.

Распоред часова за ученике I полугодиште 2018/2019

Распоред часова за наставнике I полугодиште 2018/2019 + Распоред дежурних наставника

Распоред смена прво полугодиште 2018/19:

I и II разред прва смена

III и IV разред друга смена

Сви ученици одељења сервир су прва смена

* Распоред звоњења

 * Програм заштите ученика од насиља, злостављања и занемаривања.

* Уколико сте изложени било ком облику насиља у школи можете то пријавити на e-mail адресу:    stopnasilju.esloznica@gmail.com

* Пословник о раду ученичког парламента можете преузети овде.

* Распоред писмених задатака и контролних вежби за прво полугодиште школске 2018/19 можете погледати овде.